Nosework

Nosework är den nya och spännande hundsporten som kommit till Sverige, utvecklad 2006 i USA av tre duktiga specialsöktränare. Nosework är en form av preparatsök där hunden tränas för att urskilja olika dofter i olika miljöer.


Denna hundsport är en aktivitet som passar de flesta hundar, oavsett ålder eller personlighet. Alla raser får deltaga. Även reaktiva hundar. Träningsformen ger både fysisk och mental stimulans för hunden och ägaren får träna sig på att läsa sin hunds signaler samt träna tajming gällande förstärkningar. En aktivitet som alla kan och får ägna sig åt.


De allra flesta hundar brukar tycka detta är en rolig utmaning eftersom hundens bästa redskap är just deras nos. Att få arbeta med sin nos är något väldigt naturlig och grundläggande för våra fyrbenta vänner. Dessutom får vi ägare en nöjd och trött hund efteråt. Sporten kräver inte dyr och avancerad utrustning, och man kan själv välja om man endast vill träna som en rolig och tröttande aktivering för sin hund eller om man vill tävla.


I Sverige använder vi oss av hydrolater och dofterna är eukalyptus, lagerblad samt lavendel. Hydrolaten är mycket skonsammare för hundens nervsystem än de eteriska oljorna.


Tävlingsformen  Nosework är uppdelad i tre olika klasser med olika svårighetsgrader, bland annat tillför man en ny doft för varje klass. Varje klass består av fyra olika moment;

*Behållarsök

*Inomhussök

*Fordonssök

*Utomhussök


Under kurstillfällena kommer vi varva praktik med teori. Fokus ligger på att motivera hunden för sökarbetet och så småninom lära dem doftdiskriminering. Steg 1 kommer innehålla hydrolatet eukalyptus. Se mer information under "aktuella kurser".

Inofficiell tävling hösten 2014 där en av grenarna var sko- och väsksök.